Teken

30-07-2018 15:00

Als het warm is, beginnen de teken in struiken, bomen en gras te kruipen.  Als er een potentiële gastheer (mens of dier) in de buurt komt, klampen ze zich vast om vervolgens een geschikte plaats op het lichaam te zoeken om gedurende enkele dagen bloed te zuigen.

Onze huisdieren slapen en spelen graag in het groen, waardoor zij sneller vatbaar zijn voor teken. Het is dus belangrijk om uw huisdier regelmatig te controleren en preventief te beschermen.  Er bestaan verschillende producten om de beesten weg te houden: tabletten, spot-on pipetten of een tekenband rond de nek. Let wel op, niet alle middelen zijn goed voor zowel kat als hond. Sommige producten zijn ideaal voor je kat, maar niet voor je hond en andersom. Daarnaast is het gewicht van je huisdier ook niet onbelangrijk.

Je kan voor de zekerheid best altijd langs de dierenarts om eens te horen achter de voor -en nadelen van de verschillende producten.

Een teek zelf is niet ziekteverwekkend, maar teken kunnen wel dienen als vector van verschillende ziekten. De ziekte van Lyme is één van de meest voorkomende ziekten die wordt overgedragen door teken.

Teken kunnen overal zitten, maar toch zijn sommige plaatsen populairder voor de insecten. Ze kruipen graag tussen de poten, tussen de tenen, onder de staart, achter de oren, aan de hals en kop.

De teek moet binnen de 24uur verwijderd worden om de kans op ziekten tegen te gaan. Een teek verwijderen kan je best doen met een tekentang. Je zet de tang rond de teek en je maakt een roterende beweging zodat deze loskomt. Gebruik geen gewone pincet, want bij het gebruik hiervan blijft de kop meestal in de huid waardoor je huisdier een infectie kan krijgen. Als de kop er nog inzit, kan deze eruit zweren. Het gebeurt ook vaak dat er een bult ontstaat op de plaats waar een teek heeft gezeten. Het is niet omdat je huisdier zo'n bult heeft, dat het ontstoken is.

Je mag nooit een teek pletten. Als je dit doet, vergroot je het risico op ziektes. Als je een teek wil verwijderen, zou je nooit de teek mogen beschadigen. Als je bijvoorbeeld alcohol of olie gebruikt om het beestje te verdoven, bestaat de kans dat de teek zijn maaginhoud terug uitspuugt. Hierdoor kan je huisdier een irritatie op de huid krijgen.

Nadat de teek verwijderd is, kan je het bijtwondje desinfecteren met alcohol 70 procent of met jodium. Als het wondje na enkele dagen nog niet genezen is, neem je best contact op met de dierenarts.

—————

Terug


Contact

https://www.facebook.com/felisetcanis

Elfnovemberstraat 3
2627 Schelle


+32 (0)3 283.50.08


Animal Care & Rescue : Felis et Canis

Rescuer Giota heeft jarenlang vele zwerfhonden gered en verzorgd. 

Haar spaarcenten gingen allemaal naar de dieren.

Ondertussen heeft ze grote schulden opgebouwd.

De economische toestand in Griekenland is nog steeds zeer slecht.

Eigenlijk zou Giota betere oorden moeten opzoeken om werk te vinden.

Dit was ook het plan, maar ze kan het niet over haar hart krijgen om de honden achter te laten.

Giota zal zich dus voor de zwerfhonden in Xanthi blijven inzetten.

Zij kan daarvoor ook altijd op onze steun blijven rekenen.

En uiteraard blijft uw hulp ook broodnodig.